De laatste jaren is er flink wat onderzoek gedaan naar of en hoe podcasts je kunnen helpen tijdens het studeren. Over de voordelen van podcasting voor het onderwijs zijn de meeste onderzoekers het wel eens: het is flexibel én makkelijk toegankelijk. Met deze tips willen de het studeren via Listen & Learn zo makkelijk en effectief mogelijk voor je maken!

1. Pauzeren
Het kan helpen om de podcast af en toe te pauzeren zodat je voor jezelf kunt herhalen wat je net gehoord hebt. Ga hierbij na of je de stof goed begrijpt: misschien wil je een begrip met definitie opschrijven dat je net voorbij hebt horen komen. Heb je het allemaal begrepen? Klik dan weer op play en leer verder!

2. Snelheid aanpassen
Praat de auteur voor jou wat (te) traag en kun je daardoor je aandacht er niet bijhouden? Of hou je de stof juist niet bij en wil je dat het wat langzamer gaat? Je kunt het tempo van de podcast makkelijk aanpassen in de player. Je kunt hem verlangzamen tot de helft van de snelheid, en tot wel drie keer versnellen. Zo luister je altijd op een voor jou ideaal tempo.

3. Zo min mogelijk afleiding
Zorg dat je de podcast op een plek met zo min mogeljik afleiding kunt luisteren. Als je in een drukke omgeving bent waar je telkens wordt afgeleid is het lastiger om je aandacht bij de stof te houden. Volgens de Universiteit van Amsterdam duurt het namelijk elke keer weer acht minuten om je volledige concentratie terug te krijgen wanneer je wordt afgeleid: zo mis je misschien wel de essentiële informatie voor die ene tentamenvraag.

4. Binge-luisteren is niet zo’n goed idee
Je favoriete Netflixserie kun je misschien in één zaterdag binge-watchen, maar met het leren door middel van een podcast is dat misschien niet het beste idee. De meeste studenten kunnen ongeveer 45 minuten achter elkaar geconcentreerd blijven. Luister dus niet te veel hoofdstukken achter elkaar. Hou het op ongeveer drie of vier per keer en ga dan even wat anders doen. Zo hou je je vermogen om de informatie die verteld wordt te onthouden optimaal.